Turistička ponuda
u Crnoj Gori – Kolašin

Područje opštine Kolašin pruža se na sjevero-istoku i središnjem dijelu Crne Gore, u srednjim i gornjim tokovima rijeka Tare i Morače, na ukupnoj površini od oko 900km². U Opštini Kolašin ukupno živi oko 12.000 stanovnika, a u samom gradskom jezgru oko 6.000 stanovnika.

Na ovom području susreću se različiti oblici reljefa koji kolašinski kraj čine jednim od najživopisnijih i najljepših na ovom dijelu Balkanskog poluostrva. Kolašin je okružen planinskim grebenima i vrhovima planina Sinjavine, Bjelasice, Komova i Moračkih planina, koje obiluju pejzažnim, biljnim i životinjskim bogatstvom i diverzitetom, a iznad kojih se izdižu vrhovi mahom iznad 2.000m nadmorske visine. Među najpoznatijima su Jablanov vrh na Sinjajevini (2203m nadmorske visine), Troglava na Bjelasici (2075m nadmorske visine), Zekova glava na istoj planini (2116m nadmorske visine) i Kapa moračka (2227m nadmorske visine).

Kolašin – turistička ponuda koja se ne propušta

Kao jedna od najbrže rastućih opština na sjeveru Crne Gore, Kolašin je već dugo vremena opravdano na mapi zimskih entuzijasta i zaljubljenika u ljetnje rekreativne aktivnosti. Ambijent ovog ušuškanog centra crnogorskog planinskog i rekreativnog turizma karakteriše nesmetana povezanost sa netaknutom prirodom i okruženjem koje ostavlja bez daha sve posjetioce u bilo koje doba godine.

Kolašin se nalazi na visoravni, prostire se u gornjim i srednjim tokovima rijeka Tare i Morače, u podnožju između brojnih planinskih vrhova, i okružen je gustim četinarskim šumama. Zbog činjenice da se nalazi na nadmorskoj visini od od oko 1000m, ovaj grad se smatra tzv. vazdušnom banjom sa izuzetno povoljnim klimatskim uslovima, što predstavlja dodatni zdravstveni benefit ove regije.

Destinacija namijenjena pravim ljubiteljima prirode

U blizini Kolašina se nalazi veliki broj izletišta u prirodi, koja posjetiocima nude iskustva za pamćenje. Posebnu atrakciju za turiste predstavlja Biogradsko jezero koje se nalazi na 16km od grada u Nacionalnom parku „Biogradska gora”, jedna od tri poslednje prašume u Evropi. Biogradska gora pod posebnom je zaštitom države i, pored ostala tri nacionalna parka u Crnoj Gori, nudi niz sadržaja koji posjetioce mogu bliže upoznati sa biodiverzitetom i bogatstvom flore i faune ovog kraja. Posjeta Botaničkoj bašti Daniela Vinceka, sa stotinama endemskih biljnih vrsta karakterističnih za crnogorske planine, obavezna je tokom boravka u Kolašinu. Planinski obronci koji okružuju Kolašin nude brojna lokalna rekreativna i gastronomska iskustva u tradicionalnim katunskim naseljima i ruralne sadržaje za svačiji ukus koji predstavljaju poseban doživljaj za posjetioce.

Pod zaštitom UNESCO-a od 1977. godine, kanjon rijeke Tare koja protiče kroz Kolašin je jedna od 25 najznačajnijih svjetskih prirodnih znamenitosti. Za one koji preferiraju aktivni odmor i uživaju u ekstremnim sportovima i adrenalinskim uzbuđenjima preporučuje se splavarenje ovom rijekom, iskustvo kojim se bude sva čula. Izuzetno graditeljsko djelo savremene arhitekture, simbol i neizostavna veduta kanjona rijeke Tare je most na Đurđevića Tari, najviši most u Evropi. Veliki betonsko lučni most projektovao je jedan od najvećih građevinskih stručnjaka Kraljevine Jugoslavije, ing. Mijat S. Trojanović, a kada je dovršen, ovaj most je bio najveći drumski most od armiranog betona u Evropi i jedan od nekoliko najvećih i najljepših saobraćajnih objekata ove vrste u svijetu.

Ljepota i sadržajno iskustvo kolašinskog krajolika primjetno je u svakom godišnjem dobu, a naročito u hladnijim mjesecima kada krene zimska turistička sezona, ono po čemu je ovaj grad uveliko prepoznatljiv. Sa postojećom i planiranom izgradnjom ski staza, Kolašin kontinuirano upotpunjuje svoju turističku ponudu, a trenutno u ponudi ima dva odvojena ski centra: Kolašin 1450 i Kolašin 1600, sa preko 40km ski staze. Kao najrazvijeniji centar planinskog turizma i zimskih sportova u Crnoj Gori, Kolašin broji i do 100 skijaških dana tokom zimske sezone, te ne čudi što važi za jedan od bisera zimske turističke ponude Crne Gore.

Geografski položaj i saobraćajna povezanost

Kolašin ima povoljan geografski položaj i svrstava se u značajan tranzitni turistički centar u Crnoj Gori. Prednost njegove lokacije i saobraćajne povezanosti ogleda se u lakoj dostupnosti drumom i željeznicom. Izgradnjom prve dionice autoputa Bar-Boljari, do Kolašina se iz glavnog grada Podgorice može doći za svega 30 minuta vožnje, a sa glavnog i najprometnijeg Aerodroma Podgorica za 40 minuta.